Wat de weekend retraite van de YogaPsychologe zo uniek maakt is dat het de wereld van yoga en psychologie met elkaar combineert. Dit heeft zo zijn voordelen gezien er veel overlap is tussen beiden werelden en ze elkaar kunnen versterken. In dit artikel kom je meer te weten over deze overlap en hoe ze elkaar versterken.
Yoga en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) lijken op het eerste gezicht misschien twee verschillende werelden. Waar yoga eeuwenoude filosofieën en fysieke beoefening combineert, is ACT een moderne psychologische behandeling gericht op acceptatie, mindfulness en het nastreven van persoonlijke waarden. Maar bij nader inzien vormen ze een krachtige combinatie, omdat ze overlappen in hun kernprincipes en elkaar kunnen versterken. Beide benaderingen nodigen je uit om meer in het hier en nu te leven, ongemak te accepteren en een leven te leiden dat in lijn is met je diepste waarden.
In dit artikel verkennen we de overlap tussen yoga en ACT door te kijken naar mindfulness, acceptatie, defusie, leven naar je waarden en de yogische principes van de yama’s en niyama’s.
Mindfulness: Aanwezig zijn in het moment
Mindfulness is de kern van zowel yoga als ACT. In yoga oefen je mindfulness door de aandacht naar je ademhaling te brengen, de bewegingen van je lichaam te volgen en je bewust te worden van je innerlijke wereld. Dit helpt je om gedachten en emoties te observeren zonder erin mee te gaan. In ACT wordt mindfulness ingezet als een techniek om los te komen van automatische reacties en ruimte te creëren voor bewuste keuzes.
Bij beide benaderingen gaat het om het cultiveren van een open en niet-oordelende houding ten opzichte van wat je ervaart in het moment. Zo leer je ongemak of pijn te dragen in plaats van ertegen te vechten, een vaardigheid die zowel op de yoga mat als in het dagelijks leven van onschatbare waarde is. Wanneer je leert pijn en ongemak te verdragen zul je zien dat dit minder de overhand zal krijgen in je leven en er meer ruimte voor zelfontwikkeling.
Acceptatie: Het omarmen van wat er is
Zowel yoga als ACT moedigen acceptatie aan als een alternatief voor vechten tegen pijn of ongemak. In ACT betekent acceptatie dat je bereid bent om ruimte te maken voor moeilijke emoties, gedachten en sensaties, zonder dat je probeert ze te vermijden of te veranderen. Yoga draagt bij aan deze acceptatie door middel van asana’s (yoga houdingen) en meditatie, waarin je wordt uitgenodigd om met compassie te blijven bij wat zich aandient, of dat nu spanning, onrust of weerstand is.
Door acceptatie te oefenen, leer je dat pijn onvermijdelijk is, maar dat lijden optioneel is. Dit inzicht vormt een brug tussen de filosofie van yoga en de kernprincipes van ACT.
Defusie: Loskomen van je gedachten
Een belangrijk onderdeel van ACT is defusie, het proces waarbij je loskomt van je gedachten en ze gaat zien voor wat ze zijn: woorden of beelden in je geest, in plaats van absolute waarheden. Yoga biedt een fysieke en mentale ruimte om deze defusie te ervaren. Wanneer je bijvoorbeeld in een uitdagende houding staat, merk je misschien op dat je gedachten je vertellen dat je het niet volhoudt. Door je aandacht terug te brengen naar je ademhaling, kun je afstand nemen van die gedachten en ontdekken dat je meer kunt dan je dacht.
Binnen het yogapad zijn er een vijftal niyama’s (ofwel geboden). Dit vormen de gedragsregels om na te leven. De niyama svadhyaya (zelfstudie) sluit naadloos aan bij dit idee van defusie. Het moedigt je aan om je innerlijke wereld te onderzoeken en je niet langer te identificeren met beperkende gedachten.
Leven naar je waarden: Je innerlijke kompas volgen
Een centraal thema in ACT is het leven naar je waarden, oftewel de dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn. Dit betekent niet dat je altijd een perfect of probleemloos leven leidt, maar dat je bewuste keuzes maakt die in lijn zijn met wie je wilt zijn. Ook in yoga wordt veel nadruk gelegd op het ontdekken en volgen van je waarden, bijvoorbeeld door het volgen van de yama’s (verboden) en niyama’s (geboden), de ethische richtlijnen uit de yogafilosofie.
De yama ahimsa (geweldloosheid) kan bijvoorbeeld gezien worden als een waarde die je inspireert om met compassie met jezelf en anderen om te gaan. De niyama santosha (tevredenheid) moedigt je aan om te waarderen wat je hebt, in plaats van constant te streven naar meer. Beide principes nodigen je uit om bewust keuzes te maken die je dichter bij een zinvol leven brengen.
Yamas en niyamas: Een moreel en spiritueel kompas
De yama’s (verboden) en de niyamas (geboden) vormen het morele en spirituele fundament van yoga. Ze bieden handvatten die goed aansluiten bij de kernprincipes van ACT:
- Ahimsa (geweldloosheid) sluit aan bij compassie en acceptatie.
- Satya (waarachtigheid) resoneert met het erkennen van je gedachten en gevoelens zoals ze zijn.
- Santosha (tevredenheid) nodigt uit tot mindfulness en het omarmen van het huidige moment.
- Tapas (discipline) weerspiegelt de ACT-principes van vastberadenheid en actie ondernemen in lijn met je waarden.
Door de yama’s en niyama’s te integreren in je dagelijkse leven, kun je de praktische technieken van ACT verdiepen en je yogabeoefening verrijken.
De samenwerking van yoga en ACT
De combinatie van yoga en ACT biedt een holistische benadering van mentale en fysieke gezondheid. Yoga helpt om ACT-principes te belichamen en te oefenen in een veilige, gestructureerde omgeving. Tegelijkertijd kan ACT een waardevolle aanvulling zijn op yoga door je te leren omgaan met psychologische barrières die je ervan weerhouden om volledig aanwezig te zijn en te leven naar je waarden.
Of je nu yoga gebruikt om je ACT-praktijk te versterken, of ACT om meer diepgang te geven aan je yogabeoefening, beide benaderingen nodigen je uit om het leven te omarmen zoals het is en bewust te kiezen voor wat er echt toe doet. Samen vormen ze een krachtige gids op weg naar een betekenisvol en vervuld leven.
Reactie plaatsen
Reacties